Bladerdeegvlecht gevuld met witloof, seitan, kastanje en appeltjes

Personen: 
4

Bladerdeegvlecht gevuld met witloof, kastanje, seitan en appeltjes

 

<vandaagvegan_3_0175 / vandaagvegan_3_0183>

 

Het is leuk om met de eindejaarsfeesten een prachtig hoofdgerecht te serveren, zo’n pronkstuk waarbij iedereen in feeststemming komt en dat je mooi kan aansnijden. Voor de vulling mixen we een deel van de kastanjes met sojaroom, dat houdt de verschillende ingrediënten bij elkaar.

 

voor 4 personen

1 portie uitgerolde bladerdeeg

½ kg witloof, in grote stukken

125 g appel, in blokjes

200 g seitan, in dobbelstenen

100 g gare kastanje (uit een potje of vacuüm)

1/2 eetlepel balsamicoazijn

1/2 eetlepel suiker

1 eetlepel sojasaus

½ dl sojaroom

sojamelk

peper en zout

olijfolie

sojaboter

 

Vulling

*Stoof het witloof gaar in wat sojaboter.

*Voeg de balsamicoazijn toe aan het witloof.

*Stoof de appelstukjes gaar in wat sojaboter. Strooi de suiker erover, bak nog even door en neem de pan van het vuur.

*Besprenkel de seitan met de sojasaus.

*Snijd 50 g kastanje in stukjes. Vermeng de seitan met het witloof, de kastanjestukjes en de appeltjes.

*Laat de vulling afkoelen.

*Mix de resterende 50 g kastanje met de sojaroom. Breng de puree op smaak met peper en zout. Roer hem door de vulling.

 

Deeg uitrollen, vullen en bakken:

*Verwarm de oven voor op 200 °C.

*Strooi wat bloem over het deeg en rol het uit tot een grote rechthoek van ongeveer 28 x 40 cm.

*Leg het deeg verticaal op een ingevette ovenplaat.

*Leg de vulling in een lange strook in het midden van het deeg, van boven tot onder.

*Maak aan beide zijden van het deeg 7 schuine inkepingen van ongeveer 5 cm lang.

*Klap om beurten een links flapje deeg en een rechts flapje deeg over de vulling, zodat een vlechtpatroon ontstaat.

*Strijk de vlecht in met wat sojamelk en bak hem ongeveer 30 minuten in de oven.

Benieuw waar je lekkere seitan vindt? Je koopt hem in de biowinkel of online.