Lichte Italiaanse auberginegratin

Bereidingstijd: 
60 min
Personen: 
4

Door de aubergines te zouten absorberen ze bij het bakken minder vet. We vervangen de mozzarella door zijden tofu...en het resultaat is minstens zo lekker!

Materiaal: 
ovenschaal
Ingrediënten: 
2 aubergines
1 kg tomaten (blik of brik)
2 uien
olijfolie
2 teentjes knoflook
1 biocitroen
1 bosje basilicum
100 g bloem
300 g zijden tofu 'firm'
60 g Parmezaanse kaas
peper en zout
Bereiding: 

1. Snijd de aubergine in plakken, leg ze naast elkaar en bestrooi ze gul
met zout. Laat ze 30 minuten rusten, zodat het zout het vocht uit
de aubergine kan trekken. Spoel de aubergineplakken vervolgens
af en dep ze droog.
2. Maak intussen de tomatensaus.
3. Pel en snipper de uien en stoof ze glazig in wat olijfolie.
4. Pel en snipper de knoflook en bak hem even mee.
5. Rasp wat citroenschil en hak het basilicum fijn.
6. Voeg de tomaten toe, breng ze op smaak met de geraspte
citroenschil, het basilicum, peper en zout en laat de saus
30 minuten zachtjes koken met gesloten deksel. Roer nu en dan.
7. Verwarm de oven voor op 180 °C.
8. Haal de aubergineplakken een voor een door de bloem zodat ze aan
beide zijden mooi bedekt zijn met een dun laagje bloem.
9. Verhit wat olijfolie in een bakpan en bak de aubergineplakken aan
beide zijden aan.
10. Snijd de zijden tofu voorzichtig in plakjes.
11. Schik een laagje aubergineplakken op de bodem van een ingevette
ovenschaal.
12. Verdeel een dun laagje tomatensaus over de aubergines, rasp er
wat Parmezaanse kaas over en leg er een laagje plakjes zijden tofu
bovenop.
13. Ga zo door met de rest van de aubergineplakken, tomatensaus,
Parmezaanse kaas en zijden tofu.
14. Eindig met een laagje tomatensaus en Parmezaanse kaas, en bak
het gerecht 30 minuten in de oven.