Moussaka met aubergines en linzen

Bereidingstijd: 
90 min
Personen: 
4

Je kunt er en Griekse salade bij serveren.

Materiaal: 
Ovenschaal
Ingrediënten: 
1 ui
2 teentjes knoflook
200 g wortelen
2 stengels bleekselderij
400 g tomaten in stukjes (blik of brik)
150 g groene of bruine linzen
1 koffielepel Provençaalse kruiden
1 koffielepel komijnpoeder
1 mespuntje chilipoeder
2 aubergines
3 eieren
5 dl platte kaas
olijfolie
nootmuskaat
peper en zout
Bereiding: 

• Verwarm de oven voor op 180 °C
• Pel en snipper de ui en de knoflook en schraap de wortelen. Snijd de
wortelen en de bleekselderij in kleine stukjes.
• Verhit wat olie en stoof de ui tot de stukjes glazig zijn.
• Voeg de knoflook, de wortel en de selderij toe en laat 5 minuten stoven.
• Voeg de tomaten en de linzen toe, kruid met Provençaalse kruiden,
komijnpoeder, chilipoeder en zout en laat het mengsel minstens
30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen zodat alles goed gaar is. Roer
af en toe om aanbakken te voorkomen.
• Snijd intussen de aubergines in lange schijven en bak ze in een flinke
scheut olijfolie. Leg de helft dakpansgewijs op de bodem van een
ingevette ovenschaal zodat de bodem mooi bedekt is. Houd de andere
helft apart.
• Laat het linzenmengsel wat afkoelen in een koudwaterbad en roer er een
ei door. Verdeel het linzenmengsel over de aubergines in de ovenschaal.
Leg nu de overige aubergines in de schaal zodat de linzen bedekt zijn.
• Vermeng de plattekaas met twee eieren, kruid met een mespuntje
nootmuskaat, peper en zout. Giet dit over de aubergines.
• Bak de moussaka een uur in de oven.