Veggie voor Starters

Veggie voor Starters

Weinig keuzes hebben zo’n positieve impact op de

wereld als de beslissing om minder vlees en vis te
eten. Nu we weten dat we zelf op een eenvoudige
manier iets kunnen ondernemen tegen de opwarming
van de aarde willen we dat ook doen, met een
steeds grotere groep mensen. We wisten al langer
dat de overconsumptie van vlees niet goed is voor
onze gezondheid, laat staan voor het welzijn van de
dieren of voor de landen waar minder voedsel voorradig
is. Maar dat de invloed ervan op ons milieu zo
groot is dat die zelfs het vervuilende karakter van
heel de transportsector overstijgt, dat is wel even
schrikken.
Maar wat ben je met al die argumenten waarom
het belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je
geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vis
of vlees? Want hoe gemotiveerd je ook bent, onvermijdelijk
breekt de dag aan waarop je wel eens iets
anders wilt eten dan een prefab burger. Hoe begin je
daar dan aan?
Het leuke is dat er ontelbaar veel gerechten mogelijk
zijn. Je kunt koken met vleesvervangers, maar
ook zonder. Met doodgewone ingrediënten, of met
specialiteiten uit de biowinkel. Er zijn gemakkelijke
recepten, die je in een handomdraai onder de knie
hebt, en andere die wat meer routine, productkennis
of creativiteit vragen.
Zonder vlees of vis kun je snelle, dagelijkse kost
koken, maar evengoed een feestelijk diner op tafel
toveren. Kindvriendelijk koken, of een tikkeltje
gewaagd. Mediterraan of exotisch. Zacht gekruid of
heerlijk spicy.
Met dit boek willen we je een idee geven van wat er
zoal kan. Het is een gids om anders te leren koken,
met groenten in de hoofdrol. We merken in onze
Vegetarische Kookstudio dat mensen heel nieuwsgierig
zijn, niet alleen naar leuke receptjes, maar ook
naar de producten waarmee ze gemaakt zijn. Wat
kun je zoal bekokstoven met al die soorten groenten,
granen, peulvruchten, noten en pitten? Moet er
altijd een vleesvervanger op het bord liggen? En, tussen
haakjes, zijn die vleesvervangers wel lekker?
We gingen de uitdaging aan om een overzicht samen
te stellen van de belangrijkste ingrediënten waarmee
we graag werken. Elk afzonderlijk product hebben
we geïllustreerd met een of meer heerlijke recepten.
Dat gaf ons de gelegenheid er uitleg over te geven,
en tips aan te reiken om het koken handig aan te
pakken.
Je zult merken dat we in dit boek vaak de voorkeur
geven aan plantaardige alternatieven voor zuivelproducten.
Plantaardig koken is niet alleen stukken
gezonder, het is ook veel beter voor het milieu. Sojamelk
en sojaroom nemen daarom steevast de plaats
in van koemelk en room. Ook bij de desserts vonden
we het boeiend om te experimenteren, onder meer
met kokosmelk, rijstmelk en zelfs met groenten.
Dat heeft enkele zeer originele recepten opgeleverd,
waarin we ook voor onszelf grenzen verlegd hebben.
Geniet ervan!
Miki & Kristin

 

Fotografie: Heikki Verdurme

 

'Veggie voor Starters' is te koop in de boekenwinkel, online bij bol.com, of in onze kookstudio aan verminderde prijs: 22,50 €