Vegetarisch Genieten

Vegetarisch Genieten

Wat willen we je graag verleiden… In onze stoutste dromen willen we zelfs de meest overtuigde carnivoor toch kunnen bekoren. En misschien lukt ons dat wel! 

Toen onze uitgever – een overtuigd vleeseter – de teksten voor dit boek had gelezen was hij meteen verkocht, en in een mum van tijd was de titel geboren, want, zo riep hij uit: ‘Dit is gewoon vegetarisch genieten!’ De dame die de foodstyling zou doen, twijfelde in den beginne heel sterk of het mogelijk was een volledig vegetarisch kookboek met gevarieerde, creatieve foto’s te illustreren. Maar ze nam de uitdaging aan, dus gingen we samenzitten om de recepten te bekijken. En? Jawel, na ongeveer tien minuten borrelde het enthousiasme op, en voor ze het wist had ze er helemaal zin in!

Misschien is onze vegetarische keuken anders dan wat de meeste mensen zich erbij voorstellen. Toen we twintig jaar geleden restaurant De Warempel opstartten, was ons grote doel origineel en vooral lekker te koken, en we wilden ons daarbij niet laten hinderen door de regeltjes en wetten van een of andere filosofie. We deden veel ontdekkingen, bewaarden de goede vondsten, bouwden erop verder, en ontdekten met de jaren weer nieuwe aspecten, soms onverwachts.

We wisten allang dat we een kookboek wilden samenstellen. Onze vrienden maakten er zelfs grapjes over, want het leek er nooit van te komen. Toen we een artikelenreeks mochten schrijven voor de krant De Standaard was dat een doorbraak. We ontdekten een nieuwe liefde: schrijven over koken. De publicatie van onze tekstjes en recepten gaf ons het zelfvertrouwen om door te gaan, en de reacties van de lezers waren zo overtuigend dat we besloten dit boek nu eindelijk te schrijven!

Het werd een boeiende en heel geconcentreerde periode, want plots moest al dat ‘spontaan koken’ en ‘op het gevoel afgaan’ vertaald worden in objectieve maten en gewichten. Valerie, onze medewerkster, zag de gebruikelijke evenwichtige werksfeer in de keuken plots veranderen in een zenuwachtige bedrijvigheid. Ze bleek een rots in de branding, altijd in staat om onze stress te temperen met een ongelooflijke koppige vrolijkheid. Vele inspanningen later is het werk nu af. We hopen dat je met ons wilt ontdekken dat wie vlees en vis even schrapt ongeloofl ijke dingen kan doen in de keuken, en dat er werkelijk een wereld van mogelijkheden opengaat die er anders waarschijnlijk niet geweest was.

 

Laat je verrassen!

 

 

Fotografie: Michel De Meyer