tarte tatin van witloof en zoete bataat
Deze taart is zo lekker dat je ze gerust kunt serveren met Kerstmis of Nieuwjaar!
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Snijd de witloofstronken in de lengte doormidden en verwijder het bittere,
hardere gedeelte.
• Smelt 25 g margarine in de pan voor tarte Tatin op een zacht vuurtje
en stoof hierin het witloof gedurende 10 minuten. Het geeft niet als de
blaadjes wat uit elkaar vallen.
• Schil de zoete bataten en snijd ze in de lengte in plakken.
• Smelt 25 g margarine in een andere bakpan en bak op een zacht vuurtje de
bataatschijven aan beide kanten, gedurende 5 minuten in totaal.
• Voeg 25 g margarine toe aan het witloof en strooi de suiker over en tussen
de witloofblaadjes.
• Druppel de balsamicoazijn over het witloof en roer de witloofblaadjes
wat door elkaar zodat de smaken zich verspreiden. Verspreid
de witloofblaadjes over de bodem van de pan en leg er een laag
bataatschijven bovenop. Kruid de bataten goed met tijm, peper en zout.
• Maak het deeg: vermeng de bloem met de olijfolie, het water en wat
zout. Kneed goed en rol het deeg uit. Leg het deeg over de bataten, druk
het overhangende deeg naar binnen en zorg ervoor dat alle randen goed
gesloten zijn.
• Zet de pan in de oven en bak de taart gedurende 30 minuten.
• Neem een schaal met een grotere diameter dan de pan en keer de pan om
op de schaal.